Bureaustoelyoga; 5 yoga oefeningen voor op je bureaustoel

0 Shares

Veel van ons hebben een kantoorbaan, waarbij we veel op een bureaustoel zitten. Het stilzitten in dezelfde houding is alleen niet goed voor ons, niet voor ons lichaam en ook niet voor onze geest. Uit onderzoek is gebleken dat tussendoor bewegen goed is voor je concentratie, focus en het voorkomen van blessures. Ook op en rond je bureaustoel kun je fijne oefeningen doen om te bewegen en te ontspannen. Met deze 5 oefeningen bewegen en ontspannen we het lichaam, zodat je met nieuwe energie weer aan de slag kan. Je creëert je eigen bureaustoelyoga, vanaf je eigen bureaustoel. Heerlijk om even tussendoor te doen. Dus geef jezelf een 5 of 10 minuten break en ik beloof je dat jij je daarna stukken beter voelt 🙂  

Bureaustoelyoga

Wat is bureaustoelyoga eigenlijk? Heel simpel gezegd is het yoga op de bureaustoel en rondom de bureaustoel. Bij Yoga op werk hebben we deze dienst in het leven geroepen toen we massaal thuis moesten werken.  Veel van onze deelnemers hadden alleen geen yogamat of ruimte om yoga op de yogamat uit te oefenen. Vandaar dat wij bureaustoelyoga in het leven hebben geroepen. Bureaustoelyoga is een hele toegankelijke manier om te bewegen en te ontspannen. Het zijn fijne oefeningen die je zelf ook kan uitvoeren tijdens je werkdag. In deze blog geef ik je de 5 meest toegankelijke bureaustoelyoga oefeningen. Mocht je het leuk vinden om een bureaustoelyoga met je bedrijf te ervaren? Neem dan contact met mij op,  klik dan hier. Voor meer informatie, bekijk hier de pagina van bureaustoelyoga.  

5 makkelijke en fijne bureaustoelyoga oefeningen 

Oefening 1: Zittende cat - cow houding 

Kom iets naar voren zitten, zodat je rug de rugleuning niet raakt. Zet je voeten stevig op de grond, het liefst heupbreedte. Leg je handen op je benen. Breng je schouders naar achter en omlaag, maak lengte in je rug door je borst te liften. Bij je volgende inademing kantel je je bekken, maak je de rug hol en lift je de borst. Met je uitademing breng je de bekken naar achter, wordt je rug bol en breng je jouw kin naar je borst. Doe deze beweging 20 keer achter elkaar. Zorg dat je een rustige ademhaling hebt en dat de beweging flowt, dus niet statisch wordt. Met deze oefening strekken we onze rug en nek, creëren we soepelheid in de wervelkolom en activeren we de bloedcirculatie. 

Oefening 2: Rek jezelf helemaal uit

Kom stevig op je stoel zitten, voeten heupbreedte. Breng je armen de lucht in en rol je schouders naar achter en omlaag. Vestrengel je vingers en breng nu je handpalmen richting het plafond. Focus op je adem. Met je inademing verleng je jezelf door je borst zachtjes te liften, met je uitademing laat je los. Doe dit een stuk of 10 keer. Probeer tijdens de oefening je schouders ontspannen te houden. We gaan ook onze flanken verlengen. Met je inademing maak je lengte in je bovenlichaam en met je uitademing buig je opzij, naar de rechterkant. Kom met je inademing weer omhoog en met je uitademing buig je naar de linkerkant. Herhaal deze beweging een stuk of 10 keer. 


Oefening 3: Maak een vooroverbuiging 

Je mag je armen weer langs je lichaam brengen en plaats je voeten naast elkaar. Breng dan nu je kin naar je borst en rol werveltje voor werveltje je bovenlichaam naar beneden, totdat je niet verder kan. Je bovenlichaam rust nu op je benen. Mocht je een intensere houding willen, plaats je voeten dan heupbreedte. Maak je armen lekker zwaar en laat ze hangen. Adem nu rustig in door je neus en adem dan uit door je mond. Herhaal deze ademhaling 6 keer. 

Oefening 4: Maak een twist

We blijven nog even in de vooroverbuiging. In deze houding stroomt bloed sneller de andere kant op en dat zorgt voor een rustig gevoel. Vooral als je stress ervaart is een vooroverbuiging een hele goede oefening. Plaats nu je rechterhand op de grond (of in de buurt van de grond). Met je volgende inademing breng je jouw linkerarm omhoog en volg je je linkerhand. Met je uitademing breng je je arm weer naar beneden. Herhaal deze beweging 5 keer en blijf de laatste keer wat langer in de houding. Neem daar een paar rustige diepe ademhalingen. Wissel nu van kant, dus plaats je linkerhand op de grond (of in de buurt van de grond). Met je volgende inademing breng je jouw rechterarm omhoog en volg je je rechterhand. Met je uitademing breng je je arm weer naar beneden. Herhaal deze beweging 5 keer en blijf de laatste keer wat langer in de houding. Neem daar een paar rustige diepe ademhalingen. Kom dan heel langzaam, werveltje voor werveltje, weer terug omhoog.

Oefening 5: Maak een zijwaartse twist

Je rug is nu al een stuk warmer en de spieren zijn geactiveerd. Daarom gaan we de twist iets intensiveren. Kom op het puntje van je stoel, je voeten stevig op de grond, rug is recht en je kin iets ingetrokken. Adem heel diep in door je neus en maak lengte in je bovenlichaam, met je uitademing twist je naar rechts met je bovenlichaam, je billen blijven stevig op de stoel. Rol je rechterschouder naar achter en omlaag en kijk of je met je rechterhand iets kan vastpakken, dus bijvoorbeeld je rugleuning of zijleuning. Plaats je linkerhand aan de buitenkant van je rechterbeen. Focus op je ademhaling, probeer met je inademing te verlengen en met je uitademing de twist iets dieper te maken. Blijf 10 ademhalingen in deze houding en wissel dan van kant. Kom dan rustig terug naar het midden. 

Wat kun je nog meer doen om te ontspannen tijdens een werkdag? 

Ik hoop dat je na het doen van deze oefeningen je een stuk beter voelt en je met nieuwe energie aan de slag kan. Wil jij vaker ontspannen tijdens je werkdag? Hieronder een aantal tips voor meer ontspanning tijdens je werkdag.  

  • Verander je achtergrond scherm met een reminder om meer te ontspannen. Ik gebruik deze screensaver voor zowel laptop als mobiel. Hierdoor krijg je elke keer een reminder om even te ontspannen.
  • Organiseer voor je bedrijf een bureaustoelyoga sessie
  • Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met tips en oefeningen die je tijdens je werkdag kan uitvoeren.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, stel ze dan hieronder of neem contact met mij op. 

Namasté

Moniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *