De beste spijkermat – mijn persoonlijke ervaring

0 Shares

Een spijkermat, ofwel een acupressuur mat genoemd, wordt al jarenlang in Scandinavië gebruikt. Het oorspronkelijke idee komt uit India. Zij namen dit wel heel letterlijk, want ze lagen op echte spijkers. Dit deden ze tijdens mediteren of ademhalingsoefeningen voor extra ontspanning. Gelukkig is dit wat aangepast, maar het doel om extra ontspanning te ervaren blijft hetzelfde. 


Spijkermat - beste- ontspanning

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook wel acupressuurmat genoemd, bestaat uit een matje met meer dan 6000 drukpunten, het zijn rondjes met scherpe punten daaraan. Wanneer je op de spijkermat gaat liggen, wordt er door die scherpe punten druk uitgeoefend op de energiebanen in jouw lichaam. Het kan in het begin wat ongemakkelijk voelen, door de druk die je krijgt. Vooral als je gestrest bent of als je spieren vast zitten. Probeer dan rustig te ademen en steeds meer te ontspannen. Hoe meer je ontspant, hoe aangenamer het is.
Door die druk wordt het gehele zenuwstelsel geprikkeld en wordt de doorbloeding gestimuleerd. 
En, dat merk je...je rug wordt warm en rood 🙂


Wat zijn de voordelen van een spijkermat?

Mijn spijkermat is van BrellaVio en zij hebben op de website staan: Ontmoet jouw persoonlijke masseur: de spijkermat. Ik moest erom lachen en weet nog dat ik dacht; ja ja eerst ervaren dan geloven. To be honest, voor mij werkt het als een persoonlijke masseur. Het grootste voordeel is dat je spieren in nek, schouders en rug ontspannen, waardoor het losser gaat zitten. Maar wat zijn de andere voordelen?

  • Verbetering van de doorbloeding
  • Betere afvoering van afvalstoffen
  • Vermindering van hoofdpijn en/of migraine
  • Vermindering van pijn
  • Het helpt bij stress, doordat endorfine en serotonine vrijkomen
  • Door de ontspanning komt het lichaam en autonome zenuwstelsel in de ontspannen modus ( parasympathicus) hierdoor kan je lichaam weer herstellen. Denk bijvoorbeeld aan je eten verteren, je organen en spieren voorzien van voldoende bloed en zuurstof en dat je hartslag daalt. 

Ben je zwanger? Dan zou ik het niet aanraden om de spijkermat te gebruiken. Zorg dat je altijd even overlegt met een arts. 

Mijn persoonlijke ervaring met de spijkermat

Ik gebruik de spijkermat al enkele jaren, wel met periodes. Soms vergeet ik het, maar wanneer ik weer last krijg van nek, schouders en rug pak ik de mat er weer bij. Ik heb zelf een spijkermat en een nekkussen erbij. Dit kan ik iedereen aanraden. In je nek zitten zitten veel zenuwen en spieren die van je hoofd naar het lichaam lopen, extra lekker om die te laten ontspannen.
Ik gebruik de mat vaak 's avonds na een dag werken of tijdens de eindontspanning van een yogales. Ik lig dan met een blote rug op de mat en leg dan een dekentje over mij heen, zodat het lichaam warm blijft. 
In het begin is het altijd even ongemakkelijk als je er op gaat liggen. Ik focus dan op rustige ademhalingen en dan merk ik dat de spieren zich langzaamaan ontspannen. Na een tijdje voel je je rug en nek helemaal warm (en rood) worden. Naar mijn idee een goed teken, namelijk betere doorbloeding en hierdoor zorg je ervoor dat afvalstoffen afvoeren. 
Wat trouwens ook heel fijn is om het nekkussen onder je benen te leggen. Mijn vriend en ik hebben een tijdje geleden de marathon van Barcelona gerend en dit was onze lifesaver na die tijd. Vooral onze kuiten stonden op spanning, dus legden we omstebeurt onze kuiten op het kussen.

Hoe gebruik je de spijkermat?

Bouw het rustig op, blijf niet een bepaalde tijd op de mat liggen omdat je denkt dat dat moet. Nee, doe het rustig en relaxt.
Wanneer het too much wordt, ga er dan vanaf en vervolg de sessie op een andere dag. 
Ik maak er vaak een speciaal moment van. Steek kaarsjes aan, dim het licht en pak er dekentjes bij. Zo creëer je een heerlijk moment voor jezelf. Je kunt terwijl je op de spijkermat ligt ook naar een fijne mediatie luisteren, of een rustige ademhalingsoefening doen. 
Zo kom je ook meer in je lichaam en uit het hoofd. 

Spijkermat kopen?

De spijkermat die ik gebruik is van BrellaVio en die kan ik echt aanraden. Ik zou wel voor een set gaan, dus niet alleen een spijkermat. Dit is de link naar de set.
Wat ik fijn vind aan deze mat is dat het heel veel drukpunten heeft (8505 drukpunten) en dat de hoes van duurzaam katoen is.
De set kost €49,95. In vergelijking met een masseur is dit een koopje ;-).
Ik heb het ook vergeleken met andere aanbieders, de prijzen zijn ongeveer hetzelfde. 
Via bol.com kun je ook de andere aanbieders vinden.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring op de spijkermat, laat vooral een berichtje achter in de comments. 

Groet Moniek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *