Yogamat action: Kopen of juist niet?

0 Shares
Veel van mijn studenten zijn hun yoga beoefening begonnen op een action yogamat. Waarom? Ze weten nog niet wat ze van yoga vinden en daarom willen ze nog niet investeren in een dure mat. Toch vinden ze het fijn om een eigen yogamat te hebben, daarom een goedkope variant; de yogamat van de Action. Met dit team van experts (lees; mijn studenten) reviewen we deze yogamat.


Yogamat action review

Action Yogamat

Vandaag de dag kun je overal een yogamat kopen. Van de Action, Hema tot de Decathlon. De keuze is reuze en hoe beslis je of het een goede yogamat is? Mocht je meer willen weten over elementen waar je aan moet denken om de beste yogamat te kopen, lees dan de blog over de beste yogamat kopen. 
Wil je snel een betaalbare yogamat? We geven hier een eerlijke review over de yogamat van de Action en natuurlijk andere betaalbare opties. 

Review Yogamat action

Prijs

Laten we beginnen met een groot pluspunt! Deze yogamat is heel fijn voor je portemonnee, want voor 4 euro’s is deze yogamat al voor jou. Advocaat van de duivel vraagt zich meteen af hoe je in godsnaam voor €3,99 een goede yogamat kunt produceren, maar goed we hebben het over de prijs. Vooral als je nog niet zeker weet of yoga iets voor je is, is deze kleine investering de moeite waard om toch je eigen yogamat te hebben.  Kwalitatief goede yogamatten beginnen vanaf €30,-, onderaan deze blog een overzicht van relatief goedkope yogamatten met een goede kwaliteit.

Afmetingen

De lengte van deze mat is 170cm. Idealiter is jouw yogamat 10cm langer dan dat jij bent. Deze mat is dus geschikt voor mensen van 160 cm en kleiner. Een gemiddelde yogamat heeft een lengte van 183 cm. De breedte van de Action yogamat is 60cm en dit is gemiddeld voor een yogamat. Ook de dikte is een belangrijk element. De Action yogamat heeft een dikte van 3mm en zit tussen een travel mat en dunne mat in. Doordat de mat best dun is zal het weinig ondersteuning bieden. Last van gevoelige gewrichten? Dan is deze mat een no-go. Je hebt een dikkere mat nodig voor goed ondersteuning, bekijk deze mat eens van Love Generation.  

Vorm van Yoga

Een goede yogamat kan extra ondersteuning en comfort bieden tijdens het beoefenen van yoga. Mocht je veel rustige vormen van yoga doen, zoals Yin, Restorative, slow flow en Hatha, dan is een dikkere yogamat meer geschikt. Daarom zou ik deze yogamat niet aanraden, simpelweg omdat de mat te dun is. Een 6 mm mat, zoals deze yogamat van Love Generation is een goed alternatief. Bij de dynamische vormen, zoals Vinyasa en Ashtanga, is een dunnere mat (rond de 4mm) fijner en daarnaast is grip belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je uit je downward facing dog glijdt. Yogamatten die gemaakt zijn van PVC en rubber hebben van nature die stroefheid. De yogamat van de Action is gemaakt van het materiaal polymeer. Eén van de eigenschappen van polymeer is de zachtheid en dat merk je ook met de yoga beoefening, je bouncet een beetje mee. Helaas is er weinig grip en heb ik veel van mijn studenten uit hun houding zien glijden. Deze yogamat is voor zowel de rustige als de dynamische vormen niet heel geschikt. Voor de dynamische vormen van yoga zou ik deze mat aanraden. Doe je aan Kundalini Yoga? Dan zou de mat van Action geschikt voor je zijn.

Intensiteit van Yoga

Hoe vaak beoefen je yoga? Elke dag of 1 keer in de week?
Voor 1 keer in de week beoefening maakt het materiaal iets minder uit, omdat je de mat minder gebruikt. Echter bij intensief gebruik is materiaal heel belangrijk. Het materiaal van de Action yogamat is polymeer. Polymeer zijn verschillende plastic kunststoffen, die aan elkaar gekoppeld zijn. Er zit veel verschil tussen de kwaliteit van polymeer matten. Kort door de bocht; hoe duurder de mat, hoe beter het productieproces en hoe beter de mat. Wat veel studenten ervoeren is dat het materiaal snel loslaat en hierdoor gaatjes in de yogamat ontstaan. Bij intensieve beoefening zou ik deze mat dan ook niet aanraden, maar eerder voor een PVC yogamat gaan, zoals deze mat van Lotus.

Locatie van beoefening

Een pluspunt die alle studenten als feedback gaven, is de lichtheid van deze yogamat. Met nog niet eens 1 kilo is deze mat heel makkelijk mee te nemen. Bij de aankoop krijg je ook twee elastieken banden, zo is de yogamat ook makkelijk te dragen.

yogamatten met verschillende afmetingen

Conclusie

Persoonlijk zou ik deze mat niet aanraden, voor mij is duurzaamheid een belangrijk aspect en dat zie ik niet terug in deze yogamat. Daarnaast vind ik de kwaliteit niet goed.  Als prijs een belangrijke rol speelt, zou je voor deze mat kunnen gaan. Voor een zacht prijsje (lees: €3,99) kun je deze mat al aanschaffen. Maar er zijn ook andere opties. Hierbij 3 opties van yogamatten die naast een fijne prijs, ook kwaliteit bieden én duurzaam zijn.

Top 3: Prijs & kwaliteit yogamatten

Optie 1: Love Generation

Dit is een mat van Love Generation, een Nederlands merk en is 4mm dik. De mat is gemaakt van PVC, het materiaal staat bekend om de goede grip. Dus wees niet bang dat je uit houdingen glijdt. Het grote voordeel van deze mat is het lichtgewicht, dus wil jij je yoga mat overal mee naar toe nemen dan kan ik deze mat zeker aanraden. 

Yogavormen: hatha, iyengar, ashtanga, poweryoga, vinyasa, hot / bikram 
Afmetingen: 183 cm x 61 cm x 4 mm
Prijs: €24,95

Yoga mat kopen? Yoga mat Love Generation

Optie 2: Lotus

Ook een Nederlands merk, namelijk Lotus. Het is een sticky mat, dat betekent dat de mat een hele goede grip heeft. De mat is gemaakt van ECO PVC, zowel duurzaam als lange levensduur. De mat is dik, 6mm, en dat zorgt voor comfort en extra ondersteuning. Door de dikte zou ik de mat niet gebruiken voor dynamische vormen, maar meer voor statische yogavormen. Ideaal om overal mee naar toe te nemen, want hij is licht gewicht

Yogavormen: Hatha, Slow Flow, Yin, Iyengar, Kundalini, RestorativeAfmetingen: 183 cm x 61 cm x 6 mm
Prijs: €32,95

Yoga mat kopen - Yoga mat 1 Lotus

Optie 3: Dikke mat van Love Generation

Deze mat is dik (6mm) en lekker zacht, ideaal voor rustige vormen van yoga of als je last hebt van je gewrichten. Door de dikte van de mat, zorgt het voor extra comfort en ondersteuning. Een echte luxe.  
De mat is gemaakt van duurzaam PVC. Dus wil je een fijne prijs met duurzaamheid combineren, schaf deze mat dan aan!
Yogavormen: Yin, hatha, restorative, yoga nidra, meditatie
Afmeting: 183 cm x 61 cm x 6 mm
Prijs: €33,95

Yoga mat van Love Generation

Mocht je er nog niet uitkomen, ik schreef een blog over de beste yogamatten misschien kun jij daar je perfecte yogamat vinden.

Of laat een bericht achter 🙂

Succes met de aanschaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *