Decathlon yogamat: welke yogamat is geschikt voor mij?

0 Shares

Decathlon heeft een team met experts om speciale Decathlon yogamatten te ontwikkelen, in totaal hebben ze 17 yogamatten ontworpen. Welke yogamat is dan goed? En wat zijn andere (betaalbare) opties, die wel dezelfde kwaliteit hebben? Lees snel verder voor tips om een goede keuze te maken en welke alternatieven er zijn.

 


Decathalon Yogamat

Decathlon yogamat

Dat er overal yogamatten te koop zijn, kunnen we niet meer ontkennen. Maar dat maakt de keuze ook moeilijk, waar moet je op letten? Ook bij de Decathlon yogamatten zie je veel verschil tussen kwaliteit en prijs, dat kan ook bijna niet anders met 17 yogamatten in hun assortiment. Daarom een aantal algemene tips, onze persoonlijke voorkeur van Decathlon matjes en andere vergelijkbare opties. Met al deze informatie kun je bijna geen slechte keuze meer maken. 

Waar moet je op letten?

Materiaal

Zorg dat het materiaal goed is. Materiaalsoorten zoals PVC (het liefst duurzaam), natuurrubber, TPE of kurk zijn hele goede opties. Is het gemaakt van Polymeer? Dan zou ik het afraden. Dit brokkelt heel snel af en kun je de yogamat binnen no-time weg gooien. Geschikte materiaalsoorten zijn hieronder kort uitgelegd, wil je er meer over weten? Dan verwijs ik je door naar de blog over het materiaal van yogamatten.
- PVC yogamatten, ook wel bekend als de sticky matten, hebben veel grip, zijn stevig en sterk. Wanneer ze het keurmerk Öko Tex norm bevatten, zit er helemaal geen chemische stoffen in het materiaal. Door de goede grip zijn de yogamatten heel geschikt voor dynamische vormen van yoga.
- Yogamatten van natuurrubber hebben tijdens het fabriceren geen synthetische materialen gebruikt, alleen natuurlijke materialen zoals katoen en jute. Het natuurrubber heeft een specifieke geur en daar moet je wel tegen kunnen, want deze geur verdwijnt niet. Matten van natuurrubber gaan ongeveer 5 jaar mee en zijn afbreekbaar. Heel geschikt voor alle vormen van yoga.
- Yogamattten van TPE kenmerken zich aan hun zachtheid, vooral geschikt voor rustige vormen van yoga. Dit is een hele duurzame optie, omdat het materiaal helemaal vrij is van schadelijke stoffen. Daarnaast is TPE hypoallergeen en volledig recyclebaar en afbreekbaar.
- Yogamatten gemaakt van kurk zijn 100% milieuvriendelijk. Kurk wordt gewonnen uit bomen rondom het zeegebied, zoals Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. De schors van de bomen wordt afgeknipt en daar wordt kurk van gemaakt. De schors groeit vanzelf weer aan. Hierdoor hoeven er geen bomen gekapt te worden. Kurk is fantastisch materiaal, het heeft van nature een goede demping en is antimicrobieel, in andere woorden het is zelfreinigend.

Formaat

De meest standaard yogamat is 180cm lang bij 60cm breed. De ideale yogamat is ongeveer 10 cm langer dan dat jij bent. Dus met een lengte van 173 cm, heb je een mat nodig van 183 cm. De mensen die langer zijn dan 173 cm hebben dus een extra lange mat nodig. Als je ‘normaal’ of slank gebouwd bent, is een standaard breedte van 60 cm perfect voor jou. Mocht je brede schouders of brede heupen hebben, kun je kijken naar een wat breder matje. Vooral in de eindontspanning is het fijn dat je hele lichaam ruim op je matje kan liggen.

Dikte

De gemiddelde dikte van een yogamat is 4,5 mm. Deze dikte zie je ook vaak in studio’s. Met deze dikte heb je én een fijn comfort (je hebt bijvoorbeeld minder last van de koude vloer en je hebt een fijne ondersteuning)  én je hebt met deze dikte ook voldoende grip en stabiliteit. Als je alleen rustige vormen van yoga beoefenend, kun je een wat dikkere mat kopen. Hou je meer van de dynamische vormen van yoga, ga dan voor 4,5mm of dunner. 

Decathlon yogamat kopen

We geven twee opties van kwalitatief goede yogamatten op basis van bovenstaande criteria. In je portemonnee kunnen we niet kijken, bepaal dus zelf je budget. Weet wel hoe goedkoper de mat, hoe slechter de kwaliteit vaak is. Kwalitatief goede matten beginnen vaak bij €30,-, hou dat in mind.

Optie 1: Yogamat grip 3mm

Beoefen jij dynamische vormen van yoga? en wil jij niet uitglijden tijdens een downward facing dog? Dan is deze mat geschikt voor jou! Deze yogamat heeft namelijk een hele goede grip. Daarnaast heeft het markeringen op de yogamat die je ondersteunen om beter in de houding te staan. Ideaal toch? De mat is wat dunner en dat is fijn voor je stabiliteit en voor dynamische vormen van yoga.  

Yogavormen: Iyengar, Kundalini, Restorative, Vinyasa, Ashtanga
Afmetingen: 183 cm x 61 cm x 4 mm
Prijs: €34,99

decathlon-yogamat-kopen

Optie 2: Yogamat light

Deze yogamat is comfortabel en stevig. Het comfortabele zit hem in de lengte (net iets langer dan een standaard yogamat), de dikte (5mm) en het materiaal. De mat is gemaakt van TPE en het materiaal kenmerkt zich door de zachtheid. Daarom zeer geschikt voor rustige vormen van yoga. De stevigheid komt doordat de mat slipvast is en dat is bij een rustige vorm van yoga heel gunstig. Bij dynamische vormen van yoga is dat niet zo fijn. TPE is tevens hypoallergeen, dus mocht je allergieen hebben check dit matje dan even! Beschikbaar in licht roze en donkerblauw. Ook heb je een xl versie voor de langere en bredere mensen onder ons. 

Yogavormen: Hatha, Slow Flow, Yin, Yoga Nidra, Meditatie, Restorative, Zwangerschapsyoga. 
Afmetingen: 185 cm x 61 cm x 5 mm
Prijs: €24,99

Yoga mat Decathlon 5mm

Alternatieve favorieten

Mocht je toch twijfelen over de Decathlon yogamat, dan zijn er ook hele leuke Nederlandse alternatieven. Beide yogamatten hebben een goede kwaliteit en een goede prijs. Voor het gemak zijn de linkjes naar de website erbij geplaatst. 

Optie 1: Lotus yogamat

Lotus is een nieuw yogamerk en hebben hele goede yogamatten, via superyoga zijn ze makkelijk te bestellen. De yogamatten worden duurzaam geproduceerd en zijn gemaakt van ECO PVC. ECO PVC kenmerkt zich door z'n sticky-ness, kortom door de goede grip. PVC is daarnaast heel erg stevig en sterk materiaal, de yogamatten gaan dan ook heel erg lang mee. Deze yogamat is iets dikker dan gemiddeld, namelijk 6mm. Dit zorgt voor extra comfort en ondersteuning. Kortom, een fijne yogamat voor elke yogavorm.

Yogavormen: Hatha, Slow Flow, Yin, Iyengar, Kundalini, Restorative, Vinyasa, Ashtanga
Afmetingen: 183 cm x 61 cm x 6 mm
Prijs: €32,95

Yoga mat kopen - Yoga mat 1 Lotus

Optie 2: Love Generation

Ook Love Generation is een Nederlands merk en heeft z'n goede naam bewezen in de yoga wereld. Deze yogamat is 4 mm dik, dus net iets dunner dan een gemiddelde yogamat. De mat is gemaakt van PVC en heeft dus een goede grip. Een groot voordeel van de yogamat is het lichtgewicht en is daardoor heel makkelijk overal mee naar toe te nemen.
Yogavormen: hatha, iyengar, ashtanga, poweryoga, vinyasa, hot / bikram
Afmetingen: 183 cm x 61 cm x 4 mm
Prijs: €24,95

Yoga mat van Love Generation

Love Generation heeft ook hele leuke speciale designs, voor iedereen die toch net iets anders wil. Deze yogamatten zijn bijzonder met allemaal mooie printjes. Iets duurder dan de 'normale matten', voor €35,- heb je een unieke mat. Onderstaand direct de link naar de yogamat.

Yogamat Love Generation

Succes met de aankoop. Laat je weten welke yogamat je uiteindelijk hebt aangeschaft? 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *