Materiaal yogamat: Waar is een yogamat van gemaakt?

0 Shares
Opgerolde TPE yogamatten

​​In deze blog gaan we focussen op de verschillende materialen die gebruikt worden voor het maken van een yogamat ​. Om zo je keuze te vergemakkelijken bij het kopen van een yogamat. Bedenk vooral wat JIJ belangrijk vindt. De 1 vindt duurzaamheid en natuurlijke materialen belangrijk, terwijl een ander grip belangrijk vindt. Ik neem je mee in de wereld van de yogamatten en materialen. Enjoy! 


​Yogamatten en alle materialen

Bij het kopen van een yogamat komen er toch best wel wat dingen kijken. Zorg dat je van tevoren weet wat je wensen en de opties zijn.
Mocht je meer willen weten over de dikte of verschillende lengtes verwijs ik je naar andere blogs die ik hierover schreef.​
In deze blog gaan we dieper in op de verschillende materialen. 15 jaar geleden, toen ik begon met yoga, was er maar 1 soort mat: de PVC yogamat. De afgelopen jaren zijn er veel duurzame materialen bijgekomen, zoals natuurrubber, TPE, kurk en katoen. Deze materialen hebben verschillende eigenschappen en daardoor is het ene materiaal geschikter voor een specifieke yogastijl dan een andere. Daarom naast uitleg over de materialen, ook de eigenschappen en de geschikte yogastijl uitgewerkt. ​

De PVC Yogamat

De PVC yogamatten zijn de eerste yogamatten in Nederland én de meest bekende. Ze ​worden ook wel de sticky matten genoemd, omdat ze veel grip hebben. Ook al duurt het een tijdje om de mat stroef te krijgen. Hoe meer je de mat gebruikt, hoe stroever de mat wordt en hoe fijner in gebruik. PVC materiaal is heel stevig en sterk, daardoor kun je gerust 10 jaar of langer met deze yogamat
Helaas is PVC niet het meest natuurlijke materiaal
In de PVC yogamatten zit veel verschil qua milieuvriendelijkheid. De goedkopere PVC yogamatten bevatten vaak giftige stoffen, dit kan kankerverwekkend zijn en zorgen voor allergische reacties. De duurdere PVC yogamatten (die voorzien zijn van Öko Tex norm) bevatten deze giftige stoffen niet, doordat ze op de juiste manier gefabriceerd zijn. Zorg dat je goed kijkt of de yogamatten voldoen aan deze norm. 
De PVC yogamat is geschikt voor alle yogasoorten én ook voor pilates en fitness. 
Het reinigen van de yogamat kan gewoon in de wasmachine op 30 graden. Say what? Maar kan ook met het reinigingsspray speciaal voor yogamatten.
Een voorbeeld van een goede PVC Yogamat is deze van Manduka.

PVC Yogamat Manduka

​Natuur rubber Yogamat

Voor de milieubewuste yogi’s onder ons, dit is jouw yogamat. Deze yogamatten zijn gemaakt van natuurrubber. Tijdens het fabriceren worden er geen synthetische materialen gebruikt, maar natuurlijke materialen ​zoals katoen en jute. Het natuurrubber heeft een specifieke geur en daar moet je wel tegen kunnen, want deze geur verdwijnt niet. 

Rubber is van nature stroef materiaal en heeft daardoor een goede grip. D​e yogamatten zijn geschikt voor yogastijlen zoals Hatha, Iyengar, Ashtanga en power yoga. Ook hot yoga en bikram kan goed worden beoefend op deze matten. 

Doordat natuurrubber biologisch afbreekbaar is, gaan deze yogamatten ongeveer 5 jaar mee. Zorg dat je goed met deze mat omgaat. Gebruik geen chemische middelen voor het schoonmaken, maar puur water,azijn en een paar druppeltjes lavendelolie voor de geur.

Het merk Manduka maakt veel gebruik van natuurrubber, bijvoorbeeld deze travel mat of EKOlite mat. 

Travel mat van Manduka

TPE Yogamat 

​Dit is een hele duurzame optie , dat komt door het materiaal TPE (Thermo Plastic Elastomer). TPE is een mix van rubber en kunststof en helemaal vrij van schadelijke stoffen en tevens hypoallergeen.​ Daarnaast is het volledig recyclebaar en afbreekbaar.

​Deze yogamatten kenmerken zich aan hun zachtheid en daardoor zijn ze zeer geschikt voor yogastijlen zoals Yin, Restorative and Kundalini Yoga. Zachte matten, die wat meer meegeven, zijn namelijk vooral fijn bij zittende ​en liggende houdingen. Deze yogamat geeft wat extra uitdaging bij balanshoudingen, want juist door de zachtheid zal de mat mee bouncen. Als je ​gevoelige gewrichten hebt, is dit ook een perfecte optie​ door de zachtheid van de mat. Tevens voor mensen met ​allergieën is deze mat zeer geschikt, de mat is namelijk hypoallergeen. ​

Een goede TPE yogamat is deze mat van Love Generation.

Zorg dat je de mat goed verzorgd op een natuurlijke manier, maak je mat schoon met natuurazijn of een natuurlijke reinigingsspray. 

TPE Yogamat

Kurk Yogamat

Je ziet niet heel veel yogamatten van kurk, maar toch heeft een kurk yogamat z’n charmes. ​Deze yogamat is 100% milieuvriendelijk. Kurk wordt gewonnen uit bomen rondom het zeegebied, zoals Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië. De schors van de bomen wordt afgeknipt en daar wordt kurk van gemaakt. De schors groeit vanzelf weer aan. Hierdoor hoeven er geen bomen gekapt te worden. 

Kurk is fantastisch materiaal, het heeft van nature een goede demping en door transpiratie wordt de mat steeds stroever. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je wegglijdt tijdens een yoga sessie. Daarnaast is kurk van zichzelf antimicrobieel, in andere woorden het is zelfreinigend. Schimmels, rare geurtjes en bacteriën maken geen schijn van kans! Mocht je het toch fijn vinden om je mat te reinigen (be careful; het is natuurlijk materiaal) doe dat dan met een vochtige doek. 
Een kurk yogamat is geschikt voor alle yogastijlen, van Yin tot de dynamische vormen zoals Ashtanga of Vinyasa Yoga. 

Via superyoga heb je een mooie kurk yogamat met een fantastisch design van Yoga Design Lab.

Kurk yogamat - materiaal yogamat
yogamatten met verschillende afmetingen

​Keuzes, keuzes, kies!

O jee wat een opties weer! Hierbij een handig overzicht om keuzestress te voorkomen.

  • Als eco en milieubewustzijn belangrijk voor je is, vermijd dan de PVC matten, maar kijk naar alternatieven zoals natuurrubber of TPE. 
  • Als je grip belangrijk vindt, kijk dan PVC of rubbermatten. De echte sticky matten zijn gemaakt van PVC en rubber is second best.
  • Als je allergisch bent voor latex, ga dan niet voor natuurrubber, maar voor PVC of TPE.
  • Wil je iets anders? Ga dan voor een kurk yogamat

Misschien goed om mee te nemen in de overweging is de yoga sutra Ahimsa, oftewel geweldloosheid. Wat wil zeggen met respect en zorgvuldig omgaan met alles om ons heen. Daar rekening mee gehouden is een duurzame optie misschien wel een heel goed idee 😉 !

Mocht je er niet uitkomen, laat het mij gerust weten, ik help je graag.

Wil je een overzicht van de 5 beste yogamatten? Lees mijn andere blog: ​​Yogamat kopen? Lees wat de 5 beste yogamatten van 2019 zijn

Liefs Moniek

3 thoughts on “Materiaal yogamat: Waar is een yogamat van gemaakt?

  1. Pingback: Yogamat action: Kopen of juist niet? | Yoga op werk

  2. Pingback: Manduka yogamatten: Een hype of toch de moeite waard om te kopen? | Yoga op werk

  3. Pingback: Yoga mat kopen? Bekijk deze yoga matten onder de €30,- | Yoga op werk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *