Geleide meditatie voor op of tijdens werk (inclusief audio)

0 Shares

Deze geleide meditatie is speciaal gemaakt voor heel werkend Nederland. Zoals sommige van jullie al weten is de missie van Yoga op werk meer ontspanning creëren in het dagelijkse leven, zowel werk als privé.
Yoga op werk is bezig met een geleide meditatie reeks speciaal voor op het werk, oftewel de wc-meditatie.
Say what? Wc-meditatie? Yes, dat hoor je goed, uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste medewerkers op het toilet mediteren. Gemiddeld 20 minuten per dag.
Wij moesten hier zo om lachen, dat we daar toch wel iets mee wilden doen en hebben daarom onze meditatie reeks er naar vernoemd. Speciaal voor jou, een kennismaking met de eerste wc-kantoor-meditatie.

Voel jij je opgebrand? Heb jij een meeting gehad en is je energie naar het vriespunt gezakt? Of heb je gewoon zin om te ontspannen? 
Verstop je dan in het kleinste hokje van het kantoor of huis en doe deze meditatie.


Geleide meditatie werk

Geleide meditatie

Wat zijn de voordelen van mediteren tijdens een werkdag?

Mediteren is een manier om te ontspannen, je probeert je gedachten op pauze te zetten en meer in je lichaam te komen in plaats van je hoofd. Bij mediteren zorg je ervoor dat je ademhaling en hartslag naar beneden gaat. Zo zorg je ervoor dat je lichaam naar de ontspannen modus gaat. In de ontspannen modus heb je tijd om op te laden, dingen te verwerken en komt je spijsvertering op gang. 
Uit wetenschappelijke onderzoeken komen er ook mooie resultaten naar voren. Wij focussen in deze blog op de voordelen van mediteren tijdens een werkdag:

  • Het ervaren van minder stress. Door het mediteren breng je je lichaam weer terug naar de ontspannen modus en hierdoor verlaag je de cortisolwaarden in je lichaam. 
  • Betere focus en concentratie. Mediteren zorgt voor een activatie van het defaultnetwerk, die alleen geactiveerd wordt in de ontspannen modus. Je defaultnetwerk zorgt voor een verbetering van je denkkracht, je concentratie en je creativiteit.  
  • Betere slaap. Met mediteren maak je het stofje melatonine aan. Melatonine speelt een rol in ons waak-slaapritme, door de aanmaak van melatonine zorg je voor een natuurlijke en betere balans van je slaapritme. Dus je komt sneller en beter in slaap. 
  • Positiever in plaats van angstig en depressief. Je brein verandert als je start met mediteren. Je bent meer aanwezig in het nu en meer aan het observeren, daardoor maken angst en depressieve gevoelens plaats voor positievere gevoelens.

Hoe kan dat?

Ons autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna al onze onbewuste functies en processen in het lichaam, denk aan je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, en energielevel. Ons lichaam kent twee delen van het autonome zenuwstelsel; sympathische autonome zenuwstelsel oftewel de modus waar we rusten en herstellen en parasympatische autonome zenuwstelsel, de actiemodus. Beide delen hebben we nodig. In de actie modus krijgen we taken gedaan, zijn we aan het creëren en aan het ontwikkelen. Wat er in je lichaam gebeurd is dat je hartslag en bloeddruk stijgt. In de ontspannen modus krijg je de tijd om te herstellen, te rusten, op te laden en alles te verwerken. In de westerse wereld zijn we vooral bekend met de actie modus, maar we hebben beide delen nodig, dus ook de ontspanning. Door te mediteren ga je naar de ontspannen modus toe, hier kun je even opladen.
Uit onderzoek is ook gebleken dat er een aantal delen tussen zitten, dat je bijvoorbeeld in een ontspannen modus toch dingen gedaan krijgt. Ik noem dat de flow modus; zacht en ontspannen en toch gaan. Misschien ken je die flow wel? Dat je heerlijk aan het werk bent en het totaal geen moeite kost? Dat je vingers blijven typen en de ideeën stromen? Yes, dat is flowen. Tijdens het mediteren onderzoek je jouw ontspannen deel om zo te achterhalen wat jouw ideale werkflow is. 
Start vandaag nog met deze meditatie om zo die fijne werkflow voor jezelf te creëren!
Heb je interesse in de wc-werk-meditatiereeks? Meld je aan op de wachtlijst. 

Geleide meditatie

Om te mediteren is de ideale situatie een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt, bijvoorbeeld het toilet. Is dat niet mogelijk? Probeer een koptelefoon op te zetten. Maak het ook makkelijk en comfortabel voor jezelf. Mocht je broek te strak zitten doe dan je knoop open. Zit je jasje strak? Trek je te strakke jasje even uit. Zo kun je makkelijker ontspannen. Geniet ervan!


Liefs Moniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *