Yoga blok gebruiken

0 Shares

Een yoga blok is een hulpmiddel voor jouw yoga practice. Het kan heel fijn en bruikbaar zijn in bepaalde houdingen en daarom een waardevolle toevoeging als je yoga beoefent. Ben jij op zoek naar hoe je een yoga blok gebruikt en wat een geschikte yoga blok voor jou is? Ik neem je mee in de mogelijkheden en deel mijn top 3 met je. 


Yoga blok

Waar gebruik je het voor? 

Een yoga blok is een hulpmiddel voor jouw yoga practice. Het kan heel fijn en bruikbaar zijn in bepaalde houdingen en daarom een waardevolle toevoeging als je yoga beoefent.

Een yoga blok, ook wel yoga brick genoemd, wordt veel gebruikt tijdens het beoefenen van yoga in bepaalde houdingen. Het heeft meerdere functies; het voorkomen van blessures, met meer gemak in een houding staan of zitten en wat extra ondersteuning voor bepaalde houdingen.
Wanneer je bijvoorbeeld nog niet voldoende flexibiliteit hebt om in een vooroverbuiging je handen op de vloer te plaatsen, dan kan je in plaats van de grond je handen op een blok leggen om hetzelfde gevoel te ervaren en blessures te voorkomen.
In sommige houdingen is het ook heel fijn om extra hulpmiddelen te gebruiken, soms voor gemak, soms voor extra ondersteuning.
Het is namelijk heerlijk om in de eindontspanning blokken onder je knieën te plaatsen, zo duw je onderrug wat meer in de grond en kan je gehele onderrug meer ontspannen.
Soms heb je in een bepaalde houding ook extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld als je spieren nog niet sterk of flexibel genoeg zijn of om dieper in een houding te komen. Denk bijvoorbeeld aan een brughouding waar je wat langer in wilt zitten, dan kan je met blokken je heupen wat meer ondersteunen.

Yoga blok

Hoe gebruik je een yoga blok?

Een yogablok gebruik je dus op verschillende manieren, dat is afhankelijk van de yogahouding en van je lichaam. Mocht de mat nog net iets te ver weg zijn of de houding te intens, dan pak je je blok erbij om de houding wat toegankelijker te maken. Je plaatst de blok waar nodig is, dat hangt af van de houding. 
Een yoga blok heeft drie verschillende niveaus. 
Op z’n kopse kant staat het blok het hoogst en als je het dwars neerlegt heb je twee verschillende niveaus; midden en laag. Zo kun je verschillende niveaus gebruiken en toewerken naar de eindhouding. Probeer continue te observeren of de houding goed aanvoelt voor jou. Is dat niet het geval, maak het dan iets makkelijker voor jezelf en pak je blok erbij.


Yoga blok foam

Wat voor soort yoga blokken heb je?

De meeste yogablokken hebben dezelfde maat, dat is namelijk 23cm lang, 12cm breed en 7,5cm hoog. Er is ook nog een grotere versie voor de langere yogi’s onder ons. Gemiddeld wegen de blokken ongeveer een halve kilo. Een beetje gewicht is fijn, het geeft je het gevoel dat je steviger in de houdingen staat.

Yoga blokken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, de meest voorkomende materialen zijn bamboe, kurk en foam.
Bamboe en kurk zijn natuurlijke materialen en daardoor wat duurzamer, foam niet.
Foam en bamboe zijn een stuk lichter dan kurk, dus mocht je de blokken willen vervoeren zijn deze materialen beter geschikt voor je.
Foam is heel zacht materiaal, terwijl bamboe en kurk hard en stevig zijn. 
Het is aan te raden om twee yogablokken te kopen, omdat je in bepaalde houdingen voor beide kanten (links&rechts) ondersteuning nodig hebt. 

Top 3 blokken

1. Yoga blok kurk met maanstanden

Yoga blok van het Nederlandse merk Lotus, gemaakt van 100% natuurkurk. De maanstanden maken het blok net wat specialer dan de andere blokken. 

Afmetingen: 23cm x 12cm x 7,5cm
Gewicht: 550 gram
Materiaal: 100% natuurkurk

Prijs: €13,95

2. Yoga blok bamboe

Yoga blok gemaakt van gelamineerd bamboe van het merk Yoga-mad. Bamboe is licht en sterk materiaal en is bijzonder duurzaam. Het yoga blok is hol om het gewicht lager te houden.

Afmetingen: 23cm x 12,7cm x 7,6cm
Gewicht:
700 gram
Materiaal:
gelamineerd bamboe
Prijs:
€28,-

Yoga blok bamboe

3. Yoga blok foam

Met dit vrolijke kleurtje wordt de yoga blok nog waardevoller. Naast de nodige ondersteuning, geeft het je ook meteen meer blijheid. De yoga blok is gemaakt van foam (schuim) en is daardoor ultra licht. Ideaal als jij veel on-the-go bent!

Afmetingen: 23cm x 12cm x 7,5cm
Gewicht: 200 gram
Materiaal: EVA schuim

Prijs: €9,95


yoga blok foam

4. Yoga blok foam

Ook weer zulke vrolijke kleurtjes, hier wordt je Met dit vrolijke kleurtje wordt de yoga blok nog waardevoller. Naast de nodige ondersteuning, geeft het je ook meteen meer blijheid. De yoga blok is gemaakt van foam (schuim) en is daardoor ultra licht. Ideaal als jij veel on-the-go bent!

Afmetingen: 23cm x 12cm x 7,5cm
Gewicht: 200 gram
Materiaal: EVA schuim

Prijs: €9,95


yoga blok foam

Ben je naast een yoga blok ook nog op zoek naar een yoga mat? Lees dan hier de top 5 beste yoga matten

Veel plezier met de yoga blokken, 

Groet Moniek


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *