Wil jij leren mediteren? Check hier goede cursussen

0 Shares

Wil jij leren mediteren, maar weet je niet zo goed hoe te starten? In deze blog zal ik je meer vertellen over mediteren, hoe je een vliegende start kunt maken en welke cursussen daarbij helpen. De blog is kort en krachtig geworden, zodat je meer tijd hebt om te starten met je eerste meditatie;-) 

 


leren mediteren cursus

Wat is meditatie? 

Meditatie is een oefening om te mediteren. Mediteren is even de pauzeknop indrukken; het is een bewust moment voor jezelf, een observatiemoment, een moment van rust en niks hoeven. Mediteren is een vaardigheid waarbij je aandachtig je ervaringen op dat moment observeert, zonder daar een oordeel over te hebben of een reactie teweeg te brengen. 
De ervaring van mediteren is voor iedereen anders en elk moment ook weer anders gewoonweg omdat je je elke keer weer anders voelt. Sommige mensen ervaren een totale leegte, anderen ervaren spirituele verlichting of helderheid. Dat is iets heel moois, maar ook heel verwarrend als je net begint met mediteren. Zodra je dit niet ervaart, is de kans groot dat je stopt met mediteren, omdat de ervaring niet strookt met de verwachting. Schep dus geen hoge verwachtingen voor jezelf. Zie het als een pauze moment.  
Als je gaat starten met mediteren kan het fijn zijn om dat met een geleide meditatie te doen. Dat betekent dat je begeleid wordt tijdens het mediteren. Je krijgt tips waar je je op kan focussen of waar je bewust naar toe kan gaan, soms met achtergrond muziek. Voor mij was dit een hele fijne manier om te starten met mediteren. Ik was vaak afgeleid en werd door de begeleiding steeds terug gehaald naar de meditatie. Daarnaast gaf het mij handvatten waardoor ik mijn eigen manier van mediteren kon ontdekken. 

Voordelen van mediteren 

Maar waarom zou je starten met mediteren? En waarom mediteren de meest succesvolle mensen eigenlijk elke dag? Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de effecten van mediteren en die zijn lovend. Hier een greep uit de voordelen van meditatie:

  • Het ervaren van minder stress. Door het mediteren breng je je lichaam weer terug naar de ontspannen modus en hierdoor verlaag je de cortisolwaarden in je lichaam. 
  • Betere focus en concentratie. Mediteren zorgt voor een activatie van het defaultnetwerk, die alleen geactiveerd wordt in de ontspannen modus. Je defaultnetwerk zorgt voor een verbetering van je denkkracht, je concentratie en je creativiteit.  
  • Betere slaap. Met mediteren maak je het stofje melatonine aan. Melatonine speelt een rol in ons waak-slaapritme, door de aanmaak van melatonine zorg je voor een natuurlijke en betere balans van je slaapritme. Dus je komt sneller en beter in slaap. 
  • Positiever in plaats van angstig en depressief. Je brein verandert als je start met mediteren. Je bent meer aanwezig in het nu en meer aan het observeren, daardoor maken angst en depressieve gevoelens plaats voor positievere gevoelens. 

Wat ik persoonlijk ervaar is meer rust. Met mediteren merk ik dat mijn hoofd steeds rustiger wordt. Vaak als ik start met mediteren zijn er veel gedachten en ik laat ze ook altijd even razen, maar volg ze niet. Na een tijdje merk je dat de gedachten minder worden en het plaats maakt voor ruimte en voelen. Nogmaals, dit is mijn ervaring met meditatie en dat kan voor jou volledig anders zijn. Geef jezelf de tijd om jouw eigen soort meditatie te vinden.
Mocht je tips nodig hebben, hoe je wilt starten met mediteren? Lees dan deze blog vol met tips om vol te houden. Iets met routines 😉

Meditatie online platforms: top 3

Vooral als je mediteren gaat leren dan is het fijn om verschillende meditatievormen te proeven om vanuit daar jouw eigen meditatie te vormen. Ik heb een top 3 van fijne meditatiecursussen opgesteld om je op weg te helpen. Ik hoop dat het je gaat helpen. 

Meditatiecursus van YogaDownload

Bij YogaDownload heb je een fijne 5-daagse of 14-daagse meditatiecursus. Het leuke van deze cursus is dat je kennis maakt met veel verschillende meditaties, zoals een manifestatie meditatie, kundalini meditatie en een candlelight meditatie. Je kunt op deze manier heel goed ontdekken welke meditatie (en welke docent) er bij jou past. YogaDownload is een Amerikaans platform en daarom zijn alle meditaties in het Engels.
Je kunt eenmalig de cursus afnemen of  een abonnement afsluiten van $10,- (€8,92) per maand. Zo kun je naast de meditatiesessies, ook fijn yogalessen volgen. YogaDownload is per maand opzegbaar. 

Meditaties van Happy with Yoga

Happy with Yoga is een Nederlands online ontspanningsplatform. Ze bieden hier yogalessen, ademhalingssessies en meditaties aan. De meditaties zijn nog niet gebundeld in een cursus, maar zijn los te vinden op het platform. Je kunt van beide eigenaren, Melanie en Rolf, een meditatie volgen en ze hebben verschillende soorten meditaties, bijvoorbeeld een ochtendmeditatie, een focusmeditatie en een energieke meditatie.  
Ik heb dit platform er toch bij gezet, omdat de meditaties in het Nederlands zijn en verwacht dat veel mensen dat fijn vinden. 
Voor een klein prijs van €9,99 per maand kun je onbeperkt online lessen en sessies volgen. 

Meditatiecursus van Ekhart Yoga

Ekhart Yoga is ook een groot online ontspanningsplatform. Het is een groot platform met veel verschillende docenten en daardoor ook veel verschillende soorten lessen. Ekhart Yoga heeft twee leuke meditatiecursussen, een 10-daagse cursus en een 5-daagsecursus. 
De 10 daagse cursus ( 20 mindful moments - meditation course) leert je hoe je kunt starten met mediteren, welke focuselementen je hebt en welke technieken je kunt hanteren. Dit is een aanrader, want het geeft je veel handvatten!
De 5-daagse cursus bestaat uit 5 verschillende soorten meditaties en is een leuke opvolger van de 10daagse cursus.  
Wil jij deze meditatiecursus volgen? Je kunt nu aanmelden voor €16,- per maand kun je genieten van alle programma's, cursussen en sessies.   

Heel veel succes met het leren mediteren, laat je weten hoe het is gegaan?

~Enjoy


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *