Meditatiekussen: Tips & tops voor het kopen van een meditatiekussen

0 Shares

Mediteren kan echt overal, van op de fiets tot in je bed. De meeste mensen mediteren toch op een meditatiekussen, het is een stuk makkelijker om op een kussen lange tijd rechtop te zitten. Ben jij op zoek naar een meditatiekussen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? No stress, ik neem je mee in de mogelijkheden en deel mijn top 3 met je. 


meditatie-op-meditatiekussen-op-werk-freepik

Waarom een meditatiekussen?

Waarom zou je eigenlijk een meditatiekussen aanschaffen? Wat is het voordeel daarvan? Met een meditatiekussen zit je op een verhoging en daardoor is het makkelijker om je bekken te kantelen en je rug recht te houden voor een lange tijd. Je maakt het dus gemakkelijker voor jezelf en daardoor meer focus op je meditatie. Je hebt geen zeurende pijn waar je aandacht naar toe kan gaan. Daarnaast is een vaste meditatieplek ook een goede conditionering, zodra je jouw meditatieplek ziet, denkt je mind meteen dat het tijd is om te mediteren. Dit heeft wel wat tijd nodig voordat dit gebeurd. Als je een maand lang elke dag mediteert, zul je zien dat je mind hieraan gewend is. Wil je meer weten over gewoonten integreren en conditionering, dan raad ik je aan om mijn blog over ochtendroutine te lezen. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Laten we voorop stellen dat elk lichaam anders is en daardoor ook vraagt om een andere meditatiehouding en meditatiekussen. Toch zijn er vier dingen waar je eigenlijk altijd rekening mee moet houden voor een fijn meditatiekussen; dat is de vulling, de vorm, de hoes en de hoogte.
Daarnaast kun je nog kiezen uit nice-to-have elementen, zoals de kleur, patronen en andere decoratie. De nice-to-have elementen laat ik aan jou over. Ik vertel je meer over de andere elementen en zo is het voor jou makkelijker om een keuze te maken.

De vulling

Zorg dat de vulling van boekweit is en geen ander materiaal zoals katoen of kapok. Boekweit is super stevig en daardoor zak je veel minder snel in. Eigenlijk is de vulling van meditatiekussens een restproduct van boekweit, het zijn namelijk de boekweitdoppen die verwerkt worden in het meditatiekussen. Het mooie van dit materiaal is dat het niet zwaar is en zorgt voor veerkracht, maar toch ook stevigheid biedt.

De hoes

Wil je jouw meditatiekussen duurzaam gebruiken? Dan zijn er een aantal handige tips om je meditatiekussen lang te gebruiken.
Allereerst zorg dat je meditatiekussen een binnenhoes met rits heeft. Je wilt namelijk af en toe je buitenhoes wassen.
Daarnaast wil je jouw meditatiekussen vullen met wat extra boekweit. Na gebruik zakt de boekweit wat in, wel zo fijn om af en toe wat extra boekweit toe te voegen. Bij de meeste shops kun je ook extra boekweit kopen, dit zou ik ook zeker aanraden, om zo te spelen met jouw ideale hoogte.

Als buitenhoes wil je een stevig, maar fijn materiaal hebben. Denk hierbij aan stevig katoen of hennep. Dit materiaal kan tegen een stootje en gaat daardoor lang mee. 

Zithoogte

De zithoogte die voor jou geschikt is, is heel erg afhankelijk van jouw lengte, lenigheid en eventuele blessure. Hoe leniger je bent, hoe lager het kussen. De standaard zithoogte van een meditatiekussen is 15 cm.
Heb je last van je bekken en heupen? Of weet je van jezelf dat je echt niet lenig bent? Of ben je erg lang (2 meter en plus)? Zorg dat de zithoogte dan 15 cm of hoger is. Dit zorgt voor extra gemak. Je hebt meditatiekussens tot een hoogte van 38 cm. Je zou ook eventueel nog naar een meditatiebankje kunnen kijken als dat fijner voor je is.
Heb je geen last van je bekken, onderrug en knieën? Ben je ook niet extreem lang? Dan kun je voor een hoogte van tussen de 13 cm en 15cm gaan. Zorg wel voor wat extra boekweit, zo kun je nog een beetje spelen met jouw ideale hoogte.

Halve maan of toch maar een rondje? 

De meest voorkomende meditatiekussens hebben de vorm van een halve maan of een ronde vorm.
Het voordeel van een halve maan is dat het iets meer steun aan de dijen geeft en dat het makkelijker is om je voeten dichter naar je toe te brengen. Ook worden je bekken automatisch wat gekanteld, omdat je wat naar voren zit. De halve maan meditatiekussens zijn wel vaak wat lager en zou ik aanraden voor ervaren meditatie beoefenaars of hele lenige mensen. 
De ronde meditatiekussens worden het meest gebruikt. Als we kijken naar andere tradities zien we eigenlijk altijd de ronde meditatiekussens. Dus heb je geen specifieke voorkeur? Ga voor een rond meditatiekussen

Mijn top 3

1. Meditatiekussen Lotus

Dit meditatiekussen van Lotus is heel duurzaam en fijn in gebruik. Het is echt een luxe kussen met een zithoogte van 15 cm. De vulling is van boekweit en het kussen heeft een binnenhoes en buitenhoes, gemaakt van stevig katoen. Zo kun je dit meditatiekussen nog afstemmen op jouw wensen door extra boekweit toe te voegen.  
Hoogte: 15 cm
Vulling: Boekweit
Hoes: Stevig katoen
Prijs: €27,95


Meditatiekussen groen

2. Halve maan meditatiekussen Yogi & Yogini

Deze halve maan meditatiekussen van Yogi & Yogini heeft een buitenhoes van hennep. Hennep zorgt voor extra ontspanning, heerlijk om hier op te mogen mediteren. Het meditatiekussen is gevuld met 100% natuurzuiver boekweitaf en kun je bijvullen doordat de binnenhoes een rits heeft. 
Hoogte: 13 cm
Vulling: Boekweit
Hoes: Hennep buitenhoes, katoen binnehoes
Prijs: €34,95

meditatiekussen-halve-maan-yogi-yogini-review-yoga-op-werk

3. Meditatiekussen Love Generation

Deze kleur vind ik prachtig, tevens een heel fijn meditatiekussen. Ook weer een hoogte van 15 cm. Het is gevuld met biologische boekweitdoppen en zowel de binnen - als buitenhoes is gemaakt van katoenen canvas. Een hele duurzame koop.

Hoogte: 15 cm
Vulling: Boekweit
Hoes: katoenen canvas
Prijs: €34,95


Meditatiekussen-Love-Generation-ReviewYogaopwerk

Korte meditatie

Nu je jouw meditatiekussen in the pocket hebt, kun je starten met mediteren.
Ben je beginnende? Zorg dat je het mediteren rustig opbouwt. Stapje voor stapje. Daarom hier een hele korte meditatie van 1,5 minuut om mee te starten.
Voor nog meer tips, lees dan mijn blog over leren mediteren. 
Enjoy!

Wil jij nog meer inspiratie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of laat hieronder een comment achter.

Op heel veel fijne meditatie momenten.

Namasté

Moniek

1 thought on “Meditatiekussen: Tips & tops voor het kopen van een meditatiekussen

  1. Pingback: Meditatiebankje kopen: De top 3 meditatiebankjes op een rij | Yoga op werk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *