Ochtendroutine: Maak van een stressvolle dag een effectieve en ontspannen dag door middel van goede ochtend gewoonten.

0 Shares

‚ÄčWat is het eerste wat jij doet als je wakker wordt? Je telefoon pakken? Snoozen om nog even verder te slapen? Of spring jij uit bed en heb jij zin in de dag? Probeer deze ochtendroutine om je dag goed en effectief te beginnen. Disclaimer: dit duurt even voordat dit bij jou een gewoonten wordt ūüėČ  


Ochtendroutine en energieke man

‚Äč‚ÄčWat is een ochtendroutine?

We hebben allemaal een ochtendroutine, de √©√©n een wat ontspannender routine dan de ander. Deze routine is opgebouwd uit verschillende gewoonten. Denk bijvoorbeeld aan tanden poetsen, je telefoon checken of douchen. ‚Äč Over deze acties denk je niet veel na, je doet het gewoon in een bepaalde volgorde. Bijvoorbeeld na het douchen zet je altijd koffie en lees je de krant. In een bepaalde volgorde is jouw ochtend routine opgebouwd.
Dat is‚Äč het mooie van een ochtendroutine, het is een automatisme waardoor je er niet over na hoeft te denken om het te doen en daardoor kost je het weinig energie.
We hebben goede gewoonten en slechte gewoonten, zelfs al in de ochtend. Slechte gewoonten zijn bijvoorbeeld snoozen of de dag beginnen met social media. Maar hoe kun je die slechte gewoonten nu omzetten naar goede gewoonten, zodat je de dag goed begint? Ik hoor je denken dat is niet voor mij weggelegd en hoe moet ik dat doen? Geen zorgen, het is eigenlijk heel makkelijk en ik ga het jou leren om van jouw ochtend een energieke ochtend te maken. ‚Äč


‚ÄčBegin klein en rustig

‚ÄčJe ochtendroutine bestaat uit een verzameling gewoonten, die  je waarschijnlijk al jaren doet. Verwacht niet van jezelf dat je in √©√©n keer een nieuwe gezonde ochtendroutine hebt. Het implementeren van een nieuwe gewoonte kost ongeveer een maand en een hele routine tussen de 66 en 80 dagen. Geef het dus tijd.
Om dingen te veranderen, moet je je eerst bewust zijn van je eigen ochtendroutine. Schrijf je huidige ochtendroutine op en verander één ding van je ochtendroutine. Bijvoorbeeld de dag starten met een glas water in plaats van social media. Doe dit elke dag een maand lang. Vanuit daar verander je weer een gewoonten uit je routine, zo maak je van slechte gewoonten goede gewoonten. Stap voor stap verander je een gewoonte uit je ochtendroutine.
Uit onderzoek is gebleken als je radicaal iets veranderd, dus bijvoorbeeld je hele ochtendroutine omgooit, dat binnen twee weken je weer vervalt in je oude routine. Je verandert namelijk je hele programmering en zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten, vinden we grote veranderingen niet fijn. Zorg dus dat je kleine, behapbare stapjes zet om zo grote resultaten te behalen.

 Een tip is om ook een mindfulness cursus te gaan doen. Waarom? ‚ÄčMet nieuwe gewoonten opbouwen ben jezelf aan het herprogrammeren. ‚ÄčTijdens een mindfulness cursus leer je hoe je jezelf kan programmeren zoals jij zou willen. Een cursus die ik kan aanraden is de mindfulness cursus van Happy with Yoga. Op een toegankelijke en down-to-earth manier nemen ze je mee hoe mindfulness toe te passen in everyday life. 

‚Äč‚Äč

Waarom een ochtendroutine?

 • ‚ÄčEen ochtendroutine vormt de basis voor je dag. Door de dag goed te beginnen, neem je dat mee naar de rest van de dag. Het heeft bij mij gezorgd minder uitstelgedrag, waardoor ik makkelijker mijn doelen haal. Ik cre√ęer focus voor mijzelf.
 • Je begint de dag bewust. Dit zorgt voor veel meer rust.‚Äč
 • Je begint de dag zoals JIJ wilt dat de dag begint. Vaak worden we geleefd gedurende de dag, daarom is het zo lekker om de dag te beginnen wat jij belangrijk vindt. 
 • Dingen die jij belangrijk vindt, heb je in de ochtend al gedaan en dat zorgt voor een voldaan gevoel.
  ‚Äč

Mijn ochtendroutine

Wat ik belangrijk vind in een ochtendroutine is ontspanning, maar ook effectiviteit en performance. Ik zocht dus uitersten om te integreren in mijn ochtendroutine, om zo een fijne balans te cre√ęren voor mijzelf en de dag goed te beginnen. Mijn ochtendroutine heb ik opgebouwd aan de hand van het boek ‚ÄčAtomic Habits van James Clear. Met kleine stapjes, geduld en vertrouwen cre√ęerde ik mijn ideale ochtendritueel. Dit heeft in totaal vijf maanden geduurd. Nu kost het mij geen energie meer om te doen. Het voelt zelfs heel raar als ik het een dag vergeet..Vergelijk het met tandenpoetsen, dat voelt ook raar als je dat een keer vergeet.

Ik start de dag met

 • ‚ÄčEen glas water. Deze zet ik de avond van tevoren al naast mijn bed neer. Zodra mijn wekker gaat om 6.10 uur is dit het eerste wat ik zie en drink ik dan meteen op.
 • Ik sta op en maak meteen mijn bed op. Zo heb je meteen al iets gerealiseerd deze dag, ‚Äčik kan je vertellen dat levert meteen een voldaan gevoel op.
 • ‚ÄčMeditatie: Ik ga zitten op mijn meditatiekussen en mediteer 10 tot 15 minuten. De ene keer een geleide meditatie, de andere keer me,myself and I in stilte. In deze link een ‚Äčkorte meditatie die ik heb opgenomen.
 • Journalling: Daarna schrijf ik in ‚Äčmijn journal‚Äč en ik beantwoord standaard twee vragen:
  • ‚ÄčWat gaat mijn focus zijn vandaag?
  • Hoe wil ik mij voelen?
 • ‚ÄčAdemhaling: Ik gebruik de Wim Hof ademhalingstechniek, die kun je vinden op z'n app (geheel gratis, klik hier )
 • Work-out: Ik doe elke ochtend een 7 minute work-out. Op basis van een wetenschappelijk onderzoek hebben ze 12 oefeningen die je hele lichaam traint. ‚ÄčOp YouTube vindt je heel veel filmpjes, ik gebruik deze.
 • Koud douchen: Na de work-out is mijn lichaam geactiveerd en sta ik minimaal √©√©n minuut onder de koude douche. Ik zal in een andere blog mijn reden om koud te douchen delen.
 • Selfcare: Na het koud douchen smeer ik mijn lichaam in met argan olie. Deze argan olie is echt fantastisch, wel wat prijzig, maar zeker de moeite waard
 • Koffie & thee: Dit koffietje smaakt altijd zo goed, omdat ik al zo'n voldaan gevoel heb.

‚ÄčHoe te beginnen met een ochtendroutine?

 • Zorg dat je helder hebt hoe jouw ochtendroutine er nu uitziet en welke gewoonten je al eerste wilt veranderen.
 • ‚ÄčZorg dat je je inleest over herprogrammering, dat kan met een
 • ‚ÄčZie jouw einddoel voor ogen, dus waarom wil je dit veranderen? Wat gaat dit je opleveren?
 • ‚ÄčDoe. Blijf niet dromen, maar begin. Zo maak je het werkelijkheid.
 • Wees niet te streng voor jezelf als het een dag niet lukt. Focus op je einddoel en keep on smiling!

1 gedachte over “Ochtendroutine: Maak van een stressvolle dag een effectieve en ontspannen dag door middel van goede ochtend gewoonten.

 1. Pingback: Meditatiekussen: Tips & tops voor het kopen van een meditatiekussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *