Oefeningen rug met minimale inspanning

0 Shares

Heb je vaak last van je rug? Deze oefeningen met minimale inspanning kunnen wellicht je rugpijn wegnemen. Dit zijn oefeningen/mogelijkheden voor de dagen met weinig energie en minimale inspanning van je vragen. Mocht je wat meer dynamische oefeningen willen doen (op een stoel) bekijk dan deze blog voor je onderrug of deze blog voor oefeningen voor je bovenrug. De kans op slagen zit hem vooral in herhaling en echte ontspanning, dat laatste gaat wel gebeuren met deze mogelijkheden en kleine oefeningen. 

Last van je rug

Last van je rug hebben is vervelend en het moeilijke is: iedereen ervaart het anders. Het is een ongemak of pijn in de onder- of bovenrug. Het kan een doffe of scherpe pijn zijn, acuut of chronisch, en kan variëren van mild tot ernstig. 
Er is geen pasklare oplossing voor rugpijn, omdat het afhangt van de onderliggende oorzaak. Maar natuurlijk geven we een aantal mogelijkheden om rugpijn te verhelpen.
- Een goede houding: Zorg dat je een goede houding aanneemt, zowel zittend,  staand als slapend. Wees bewust van je houding, vaak is het zo als we stress ervaren dat we onze spieren ook aanspannen. Kijk eens of je daar bewust van kan zijn.  
- Beweging: Zorg dat je voldoende beweging hebt op een dag, denk aan wandelen, zwemmen of fietsen, maar yoga en pilates is ook erg fijn voor de rugspieren. Nog niet zo bekend met yoga en pilates? Dit is
een fijne cursus om kennis te maken met yoga.
- Massage: Door massage ontspannen je spieren en dat kan voor verlichting zorgen. In deze blog bieden we ook meer mogelijkheden die je makkelijk zelf thuis kan uitvoeren.

Mocht de pijn te heftig zijn? Neem dan contact op met een arts of psychotherapeut om een juiste diagnose en behandeling voor rugpijn te krijgen

Oefeningen voor je rug met minimale inspanning

Oefening 1 met spijkermat

Leg de spijkermat op je bed of grond neer. Kom dan met een blote rug op de mat liggen en leg een dekentje over jezelf heen zodat je lichaam warm blijft. De spijkermat bevat drukpunten en wanneer je op de spijkermat gaat liggen, wordt er door die scherpe punten druk uitgeoefend op de energiebanen in jouw lichaam. Het wordt dragelijk als je je spieren ontspant en rustig ademt. Bouw het rustig op.
Wanneer het too much wordt, ga er dan vanaf en vervolg de sessie op een andere dag. 
Ik maak er vaak een speciaal moment van. Steek kaarsjes aan, dim het licht en pak er dekentjes bij. Zo creëer je een heerlijk moment voor jezelf. Je kunt terwijl je op de spijkermat ligt ook naar een fijne mediatie luisteren, of een rustige ademhalingsoefening doen. 
Zo kom je ook meer in de ontspanning en uit het hoofd. 

Oefening 2 met massage kussen 

Deze oefening is heerlijk. Je hebt ook niet zoveel nodig, behalve een massage kussen. Zorg dat je een ontspannen setting creëert zonder afleiding. Leg je telefoon weg, zet een fijn rustig muziekje op en heb ontspannen kleding aan.
Leg het massage kussen in de stoel of bank neer en ga zitten. Zet het massage kussen aan en ga genieten. Je kan het kussen hoger en lager plaatsen, zodat je hele rug gemasseerd wordt. Dit is voor mij een moment om van aan-staan naar de ontspanning te gaan.
Ik heb een shiatsu massagekussen en die kan ik aanraden. Je vindt hem hier. 


Oefening 3 met Yoga nidra  

Yoga Nidra betekent slaap yoga en is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning. Dat betekent dat je lichaam naar complete ontspanning gaat en daardoor dus ook de spieren in je rug. 
Yoga Nidra doe je liggend op je bed of de bank, met een dekentje over je heen. 
Een fijne Yoga Nidra is die van Happy with Yoga, deze vind je hier 

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, stel ze dan hieronder of neem contact met mij op. 

Namasté

Moniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *