Bedrijfsyoga; wat zijn de voordelen?

0 Shares
Mediterende man

Yoga op het werk, bedrijfsyoga of ook wel kantooryoga genoemd, is een vorm van yoga die wordt beoefend op kantoor. Grote namen, zoals Google en Apple starten de werkdag met yogaoefeningen. Defensie en verschillende hogescholen hebben standaard 1 keer in de week een yogales.​ Maar wat brengt bedrijfsyoga je nu? Wat zijn de voordelen voor het bedrijf? In deze blog meer uitleg over bedrijfsyoga en de voordelen op een rijtje. 


​Bedrijfsyoga

Bedrijfsyoga wordt vaak bij een bedrijf gegeven, in een speciale ruimte bij het bedrijf of in de buurt van het bedrijf. De samenstelling van de groep zijn de medewerkers​ van een specifiek bedrijf. 
De vorm van yoga ligt niet vast en verschilt per bedrijf, aanvraag en behoefte. De ene keer kan dit een rustige hatha les zijn, de andere keer een dynamische vinyasa les. Zorg dat je goed aangeeft wat je wensen en behoeften zijn, zo kan de docent hierop inspelen. Wel is het zo dat deze yogavorm ​afgestemd is op het bedrijfsleven; down-to-earth lessen en toegankelijk voor iedereen.  
De focus van bedrijfsyoga ligt op ontspanning, bewustwording en mindset. Om zo met nieuwe energie en een heldere blik aan de slag te gaan.

Bedrijfsyoga en blije medewekers

Voordelen bedrijfsyoga

​Waarom zie je bij steeds meer bedrijven bedrijfsyoga? Ze gaan het nut inzien van ontspanning op de werkvloer. In een overzichtelijk rijtje leg ik de voordelen uit. En ja, neem deze mee om je manager of baas te overtuigen van het effect van bedrijfsyoga. ​

​Voordeel 1: Yoga zorgt voor een heldere geest

Yoga zorgt voor een verhoging van neurostransmitter GABA (Gamma-AminoButyric Acid). Neurotransmitters zijn chemische berichtgevers die neuronen in staat stellen met elkaar te communiceren. De neurotransmitter GABA zorgt voor een kalmerend effect op het brein. Het brengt je monkey mind tot rust, het maakt je minder angstig en geirriteerd. Het zorgt dus voor een heldere geest. Voor een werkdag is dit ideaal om met zoveel helderheid de dag te beginnen.

​Voordeel 2: Het versterkt je spieren, verhoogt de flexibiliteit en verbetert je lichaamshouding

Heb je een kantoorbaan? Grote kans dat je last hebt van je onderrug of bovenrug, omdat we vaak ineengezakt zitten. Dit is heel slecht voor je lichaamshouding. Met het beoefenen van yoga versterk je je spieren en verbeter je lichaamshouding, waardoor je beter en zonder klachten achter je computer zit.

​​Voordeel 3: Het zorgt voor blije en vitale medewerkers.

Bij Yoga ligt de focus op de adem, bewust ademen. Door beter te ademen zorg je ervoor dat cellen meer zuurstof krijgen. Waardoor je energieniveau verbetert. Energie is onze brandstof, het zorgt ervoor dat onze motor gaat draaien. Met meer energie voelen we ons sterker, fitter en daadkrachtiger en uiteindelijk zal het ons gelukkiger en blijer maken. Daarnaast zorgt het bewust bewegen van je lichaam voor een betere conditie en verhoogde vitaliteit.

​Voordeel 4: Het verbetert je focus.

Yoga is niet alleen fysiek, het heeft ook veel mentale voordelen. Het verbetert bijvoorbeeld je focus. Hoe kan dat dan? Het antwoord is tweedelig. Enerzijds verbetert yoga het cognitief functioneren van het brein. Dit zorgt ervoor dat we beter de regie kunnen voeren en weten wat er allemaal om ons heen gebeurd. Anderszijds verleg je jouw focus naar het nu. Hierdoor ben je minder bezig met het verleden en de toekomst. Het verleden en toekomst zorgen vaak voor ruis, waardoor je je minder goed kan concentreren en steeds wordt afgeleid. Door steeds je aandacht weer naar het nu te brengen, zorg je voor meer aandacht en focus. 

Voordeel 5: Het helpt je te ontstressen

Ken je die goedbedoelde adviezen? Als je gestresst bent dat de meeste zeggen; weet je wat jij moet doen? Je moet lekker ontspannen. Maar wat als je niet weet wat ontspannen is? Of dat je denkt dat je ontspant, maar dat helemaal niet gebeurd. Bij ontspanning wil je dat je zenuwstelsel van een sympatisch naar een parasympatisch stelsel gaat. Parasympaticus zorgt voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Tijdens een yogales zorg je ervoor dat je ademhaling rustiger en dieper wordt, waardoor je lichaam vanzelf in een ontspanningsmodus gaat. Het grote voordeel is dat je niet vanuit je hoofd de ontspanning zoekt, maar dat het lichaam dit vanuit zichzelf doet. Door steeds vaker te ontspannen (of yoga te doen)  weet het lichaam hoe en dat ontspannen ok is en zo kun je weer opladen.

Voordeel 6: Lager ziekteverzuim

Als er sprake is van een hoog ziekteverzuim kan dat verschillende redenen hebben. Denk aan werkdruk, stress en de gezondheid van de medewerkers. Ziek wordt je als je ​​geïnfecteerd wordt met bepaalde bacteriën of virussen. Waarom de ene persoon wel ziek wordt en de ander niet, heeft te maken met het immuunsysteem. Bij een goed immuunsysteem wordt je minder gauw ziek, omdat je lichaam de strijd aan kan gaan tegen de virussen en bacteriën (en wint). Uit een recent onderzoek wordt geconcludeerd dat bij beoefening van yoga het immuunsysteem wordt geoptimaliseerd en de chronische ontstekingen wordt verminderd. 

Voordeel 7: Verhoging van de creativiteit

Ken je die momenten dat je onder de douche staat en dat het geniale idee binnenkomt., terwijl je op kantoor al weken bezig bent met een goed idee ​te bedenken? In een ontspannen modus, dus bijvoorbeeld onder de douche, kan het brein op zoek naar nieuwe connectie en dat zorgt voor creativiteit. Bij yoga ga je ook naar de ontspannen modus en geef je het brein ruimte voor creativiteit. Daarnaast zijn er een aantal onderzoeken die aangeven dat de alfa hersengolven worden vergroot door yoga en de bewuste ademhaling. De alfa hersengolven zorgen voor een lager stressniveau, betere intuitie en creativiteit. Yoga zou dan ook een goede start zijn voor een creatieve sessie, om zo tot geniale ideeën te komen. 

​Yoga op werk bij jou op kantoor?

Vraag jij je nu ook af waarom er nog geen bedrijfsyoga bij jou op kantoor is? Dat begrijpen we 😉 Vooral na het lezen van alle voordelen. 
​Voor een proefles, een gepersonaliseerd plan of een vraag, neem gerust contact met ons op. 

​Ben je nieuwsgierig wat andere bedrijven doen? Neem dan een kijkje bij onze pakketten.

​Namasté

Liefs Moniek

4 thoughts on “Bedrijfsyoga; wat zijn de voordelen?

  1. Pingback: Last van rug, schouders & nek? Met deze 7 yoga rug oefeningen voor achter je bureau ervaar je meteen minder pijn | Yoga op werk

  2. Pingback: Bedrijfsyoga; Meer over tarieven en subsidies voor een fiscaal voordeel | Yoga op werk

  3. Pingback: Last van je onderrug? Deze 7 ontspanningsoefeningen voor de onderrug maken van je stijve rug een soepele rug. | Yoga op werk

  4. Pingback: Yoga voor beginners toolkit: Alles wat je moet weten om te starten met yoga. | Yoga op werk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *