Yoga voor beginners toolkit: Alles wat je moet weten om te starten met yoga.

0 Shares

Wat leuk dat je gaat beginnen met yoga. In deze blog lees meer informatie om een vliegende start te maken. Ik neem je mee in de mogelijkheden, vooroordelen en de verschillende vormen van yoga. Als kers op de taart krijg je ook nog een tip voor fijne online yoga lessen! Dus lees snel verder en geniet van de eerste stappen op je yoga pad.  


beginnen-met-yoga-toolkit

Yoga voor beginners: waar start ik? 

Waarschijnlijk speel je met de gedachte om te starten met yoga. Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden en dat maakt het iets toegankelijker om te starten met yoga. Vooral in de grote steden zie je op elke hoek wel bijna een yogastudio. Dat zorgt ervoor dat een miljoen mensen yoga beoefenen. Zo tof!
Maar waarom ben je dan nog niet begonnen? Houden de vooroordelen je tegen? Ben je niet flexibel genoeg? Heb je blessures? Zie je door de bomen het bos niet meer met al die rare yogatermen? Of voel je je nog niet comfortabel genoeg om yoga te beoefenen in een studio?
Laat me jou helpen met deze uitdagingen door wat extra informatie te geven.


Vooroordelen

Laten we de vooroordelen eens onder de loep nemen, ook al zijn die de laatste jaren een stuk minder geworden. Het geitenwollensokken karakter is er nu wel vanaf, toch hoor ik vaak dat het zweverig is en dat de studio vol staat met blonde flexibele dunne meiden! In de 7 jaar dat ik nu yogales geef heb ik alle maatjes en leeftijden voorbij zien komen. De zweverigheid kan soms zeker aanwezig zijn in een les, maar bij sommige docenten ook helemaal niet. Zoek een fijne docent uit die lekker down-to-earth is. Voor mij is yoga iets heel aards; het zorgt voor focus, connecten wat en wie ik echt belangrijk vind en daarvoor gaan. Naar mijn idee niet zweverig, maar laat mij graag weten als jij daar anders over denkt. Mijn advies; give it a try of misschien een paar keer en besluit dan of het iets voor jou is. Doe dit met een open mind en zonder verwachtingen. 

Flexibiliteit

Ik ben niet flexibel genoeg is vaak een argument om niet te starten met yoga. Als je het vergelijkt met leren lopen of fietsen, dat konden we in het begin ook niet. Met vallen en opstaan hebben we dit geleerd. Ook flexibiliteit kun je ontwikkelen door het vaak te doen. Tijdens mijn yoga-opleiding in India werd er altijd gezegd: 99% praktijk en 1% theorie. Toen ik begon met yoga kon ik allesbehalve mijn tenen aanraken, doordat ik altijd fanatiek gesport had waren mijn spieren heel kort. Ik was blij als ik mijn knie kon aanraken. Naarmate ik vaker yoga deed (die 99% praktijk), merkte ik dat ik veel flexibeler werd. Laat het los dat je niet flexibel genoeg bent, we zijn allemaal een keer begonnen en waarschijnlijk bij hetzelfde punt als waar jij nu staat. Probeer je niet te vergelijken met de andere mensen, je hebt geen idee wat hun pad is. Ook dat leer je heel erg met de yoga beoefening, dus naast flexibiliteit in je lichaam, ook flexibiliteit in je geest. Je merkt dat je jezelf minder vergelijkt met een ander en je beter luistert naar wat je lichaam nodig heeft. 

Blessures

Ik begrijp heel goed dat je dan wat voorzichtiger bent. Een blessure is super vervelend. Wat de blessure ook is, zorg dat je er goed voor zorgt. In het algemeen doe je bij yoga niks op 100%, eigenlijk zo rond de 70% en dat is ook voldoende. Waarom altijd maar door razen en knallen? Chill hem! Het is helemaal ok als een houding niet lukt of als je gewoon even wilt rusten. Als yogadocent is dat het mooiste compliment, want deelnemers voelen de vrijheid om te handelen naar wat ze nodig hebben. Vooral met een blessure is dat nodig. Je wordt eigenlijk geforceerd om te luisteren naar je lichaam en niet altijd maar door te knallen. 
Bij yoga zijn we nooit op zoek naar pijn. Een beetje ongemak of verzuring is ok, maar echt stekende pijn zoeken we niet op. Dan ga je te ver en vraag je teveel van je lichaam. Door het lichaam aandachtig te activeren, te stretchen en te versterken, verdwijnen blessures vaak voor lange termijn. En nee, je blessure verdwijnt niet meteen na 1 yogales. Geef het tijd.

Verschillende soorten yoga

Ashtanga yoga? Vinyasa flow? Wat een namen allemaal! Er zijn inderdaad heel veel verschillende soorten yoga met Sanskriet namen. Om een keuze te maken kun je jezelf deze drie vragen stellen en zie je in onderstaand schema een overzicht welke vorm van yoga bij jou past. 

  • Activiteit: Wil je een actieve les? Rustige les? Of een beetje van beide?
  • Structuur: Hou je van structuur en dezelfde houdingen? Of wordt je graag verrast met elke keer een andere les?
  • Proces: Hou je van een lekkere flow of meer statische houdingen?

Actieve Les

Rustige les

Actief & rustig

Gestructureerd met een lekkere flow

Ashtanga yoga

x

x

Verrassende les een lekkere flow

Vinyasa yoga

Power Yoga

x

Slow flow yoga

Verrassende les & statische houdingen

Iyengar yoga

Yin Yoga

Restorative yoga

Hatha Yoga

Gestructureerd & statische houdingen

Bikram Yoga
Hot Yoga (warm)

Yoga basics

Kundalini Yoga


Yoga in de studio? Of thuis met een online programma?

Je hebt veel verschillende manieren om te starten met yoga. Je kunt naar een yogastudio gaan of je kunt online een les volgen.
Als je besluit om naar een yogastudio te gaan, probeer een aantal lessen bij verschillende docenten uit. Zo kom je er snel genoeg achter welke docent en yogavorm je fijn vindt. 
Bij online yoga is de keuze ook reuze, op YouTube vind je veel verschillende yogalessen, voornamelijk in het Engels. Steeds meer zie je ook Nederlandse yogaplatforms. Het grote voordeel is dat je op een toegankelijke manier, in je eigen omgeving kennismaakt met yoga. Het nadeel hiervan is dat je geen live contact hebt met je docent. 

Bedenk vooral wat jij het fijnst vind om te beginnen én ga het doen!

Fijne online yoga les

Ben jij enthousiast geworden? Sta je in de startblokken om te beginnen? Leuk!
Happy with yoga, het online yoga platform, heeft een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Je leert in de cursus stap voor stap alle basishoudingen van de Yoga en kunnen. Dit doe je gewoon thuis en wanneer het jou uitkomt. Ben je ook op zoek naar een fijne yogamat? Lees deze blog dan even voor tips. Bij de cursus krijg je ook nog bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een Ebook met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen. De cursus is heel toegankelijk en down-to-earth. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *